Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, a Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza și a Conacului Blesciunov

Conectivitate mai puternică
2 248 598.36 Euro
Programul Operațional Comun „România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013”
2013 - 2015
Finalizat
Obiectivul principal al proiectului a fost îmbunătățirea situației economice și sociale din regiunea transfrontalieră prin promovarea sectorului turistic și, implicit a economiei regionale și dezvoltarea de oportunități economice durabile în regiunea Hîncești, Vaslui și Odessa. Reabilitarea conacului Manuc Bey face parte din acest proiect. Celelalte două fiind restaurarea complexului de mănăstiri Elena Ioan Cuza în România și îmbunătățirea condițiilor de activitate ale conacului Blesciunov din Ucraina.
Principalele activități și realizări:
 

Conacul Manuc Bey a fost complet restaurat, inclusiv stema originală a familiei Manuc. A fost dotat cu mobilier propriu secolului al XIX-lea. Clădirea a fost dotată cu sistem de aer condiționat și conectat la utilități (electricitate, conductă de apă, canalizare). Partenerul 1 a reabilitat complexul Mortuar Elena Cuza, în timp ce Partenerul 2 a finalizat modernizarea Muzeului Bleschiunov.

Partenerii au organizat trei ateliere de lucru și șase vizite de studiu, care au adunat ofițeri publici, reprezentanți ai societății civile, studenți, oameni de afaceri etc. Atelierele au avut ca scop creșterea spiritului civic de promovare a obiectivelor culturale, noi modalități de atragere a turiștilor în zona transfrontalieră implicată în proiect, promovarea valorilor culturale naționale ale celor trei state implicate și promovarea turismului cultural. În cadrul atelierelor de lucru, unul dintre subiecte a vizat modalitățile concrete de îmbunătățire a fluxului de informații între statele partenere în domeniul turismului cultural, pentru a promova un impact transfrontalier al proiectelor implementate în comun de către partenerii din cele trei țări vizate de Programul Operațional Comun (POC) RO-UA-MD 2007-2013. Un accent deosebit a fost pus pe rolul societății civile și al cetățenilor în conservarea și protejarea patrimoniului cultural și a turismului.

 

Informații adiționale:
 

Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 (denumit în continuare POC RO-UA-MD) este un program de cooperare finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate și Parteneriat 2007-2013. Programul urmărește să creeze „punți” între cele trei țări implicate, pentru a ajuta regiunile de frontieră să depășească provocările lor similare de dezvoltare, colaborând și găsind soluții comune.

Prin intermediul POC RO-UA-MD, oamenii din zonele de frontieră au fost încurajați să dezvolte în continuare economia de frontieră, să facă față provocărilor legate de mediu și să-și sporească pregătirea pentru situații de urgență. Programul promovează, de asemenea, o mai bună interacțiune între oamenii și comunitățile care trăiesc în zonele de frontieră.

Contribuția UE la POC RO-UA-MD este de 126,72 milioane EUR pentru perioada 2007-2013, în timp ce țările participante cofinanțează programul cu cel puțin 11,4 milioane EUR.

POC RO-UA-MD se caracterizează printr-o serie de specificități privind ariile eligibile, prioritățile și măsurile și eligibilitatea solicitanților. Detaliile complete ale programului pot fi găsite în documentele de programare POC RO-UA-MD.

 

Conacul Manuc Bey din Hâncești:
 

Conacul Manuc Bey din Hâncești a fost prezentat publicului după procesul de reconstrucție. În cadrul evenimentului de pre-lansare intitulat „De Sfânt Andrei la Manuc Bey”, desfășurat la 13 decembrie 2015, complexul arhitectural „Manuc Bey” din orașul Hâncești, Republica Moldova, a fost redeschis publicului.

Organizatorii evenimentului au prezentat rezultatele reconstrucției unuia dintre cele mai mari conace din Moldova, au dezvăluit detalii necunoscute despre legendarul Manuc Bey, iar seara conacul a fost iluminat într-o varietate de culori.

Conacul din Hâncești reprezintă una dintre perlele arhitecturii moldovenești. A fost construit la începutul secolului al XIX-lea de către Manuc Bey Mirzaian, diplomat și comerciant de origine armeană. Dintre cele 10 clădiri care au fost inițial incluse în complex, doar cinci au fost păstrate.

Cu fondurile asigurate de Programul România-Ucraina-Republica Moldova „Palatul Princiar”, a fost reconstruit. Reconstrucția lui a implicat peste 60 de restauratori, atât din Moldova, cât și din România. „Palatul Princiar” găzduiește un muzeu, precum și săli de conferințe și pentru cursuri de instruire.

De asemenea, amenajarea interiorului conacului cu mobilier din secolul al XIX-lea completează atmosfera istorică și reanimează fosta sa splendoare. În plus, una dintre atracțiile principale ale conacului sunt rutele subterane, care vor fi deschise pentru turiști.

Pe lângă reconstrucția „Palatul Prințului” Manuc Bey, proiectul sprijină lucrările de restaurare a Complexului Mortuar Elena Cuza din comuna Solești (Vaslui, România) și modernizarea sistemului de aer condiționat a Muzeului Municipal al Colecțiilor Private ale lui A.V. Bleschunov (Odessa, Ucraina).

Locație și contacte

ENPI CBC

Galerie foto și video